Zonnepanelen installeren

jan 27, 2017   //   by Beheer   //   Informatie en Nieuws  //  No Comments
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin

Zonnepanelen installeren wordt steeds populairder onder particulieren. Vooral de laatste vijf jaar is er een stevige opwaartse trend waar te nemen. Naast dat het beter is voor het milieu, pakt het ook nog eens voordelig uit. Het overschot dat wordt opgewekt aan stroom en geleverd wordt aan het net, gaat van de energierekening af. Hiermee worden bezitters van zonnepanelen dus dubbel beloond. Dat zijn natuurlijk mooie gegevens, maar wat kost het om zonnepanelen te installeren? Hoe lang duurt het voor u het geïnvesteerde bedrag er weer uit heeft en is subsidie mogelijk?

De kosten

De kosten voor zonnepanelen bestaan voor circa 75% uit de materialen en ongeveer 25% arbeidskosten. Er zijn drie verschillende soorten panelen. Het paneel met het hoogste rendement en tevens de duurste is het monokristallijn paneel voor circa 670 euro per paneel. Deze panelen zijn vanwege het hoge rendement, uitermate geschikt voor kleine daken. Polykristallijn panelen zijn te krijgen voor ongeveer 600 euro per paneel. Deze zijn zeer geschikt voor grote daken. De goedkoopste en met het laagste rendement zijn de dunne film panelen voor circa 400 euro.

zonnepanelen-installeren

Hoeveel panelen u nodig heeft hangt af van het rendement dat u wilt behalen en van de grootte van uw gezin. Hier een paar voorbeelden. Voor een gezin van twee personen zult u ongeveer 11 panelen nodig hebben. De prijs voor de zonnepanelen en de installatie ervan zullen tussen de 4.700 en 5.600 euro liggen. Voor een gezin met vier personen zullen ongeveer 22 panelen nodig zijn om hetzelfde rendement te halen. De kosten voor materiaal en plaatsing van de panelen zal dan tussen de 9.700 en 10.600 euro liggen.

Subsidie

Op dit moment geldt er geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Dit betekent niet dat u geen subsidie kunt krijgen voor zonnepanelen. Het is zo dat de gemeenten en provincies nu verantwoordelijk zijn voor subsidies. Het is dus allemaal lokaal geregeld. Dit zorgt ervoor dat er veel verschillen zijn in vormen van subsidie en de hoogte ervan. Zo kunt u gebruik maken van financieringen met een lage rente in de ene gemeente en een bijdrage krijgen tot 500 euro in de andere.

Door middel van de salderingsregeling die is verruimd in 2011, kunt u overtollig stroom afgeven op het net en hiervoor korting krijgen op uw rekening. Hiermee kunt u de zonnepanelen tegenwoordig in ongeveer 7 jaar terugverdienen. Dit is sinds de verruiming van de regeling in 2011. Vanaf dat moment is de populariteit voor zonnepanelen enorm gestegen. In 2011 werd er door particulieren nog 95 megawatt opgewekt aan energie en nu is dat al 1251 megawatt. Een hoeveelheid die te vergelijken is met twee gascentrales.

Leasen

Wanneer u het geld niet heeft of geen vertrouwen heeft in een investering in zonnepanelen, maar toch graag zonnepanelen op het dak wilt, kunt u deze ook huren. Op deze manier bespaart u op de energierekening en bent u in totaal alsnog minder geld kwijt. Het is een manier om milieubewust te zijn, door CO2 te beperken, en ook nog eens geld besparen.