Zonnecollector

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin

 

Vraag nu gratis de 4 voordeligste zonnepanelen prijzen aan. Voordeel tot wel 35% !

Gratis offertes aanvragen

Ontvang de 4 voordeligste zonnepanelen offertes van meerdere aanbieders. Voordeel tot 35%!

Zonnecollector en zonnepaneel – duidelijke verschillen

Met een zonnecollector wekt u warmte op, die  wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater voor huishoudelijk gebruik. Met een zonnepaneel wekt u elektriciteit uit daglicht op voor de elektriciteitsvoorziening van uw woning; een zonnepaneel en een zonnecollector hebben beiden dus een geheel andere werkwijze en dienen beiden ook een geheel ander doel.

Werking van een zonnecollector

Het basis werkingsprincipe is erg eenvoudig. De zon warmt een vloeistof op die door een paneel heen stroomt en deze vloeistof geeft warmte af via een warmtewisselaar aan een warmwaterboiler en/of een CV installatie.
Een zonnecollector is altijd aangesloten op de tapwater en/of cv installatie. Een zonnecollector creëert bijna kokend water, waarbij de water temperatuur op kan lopen tot wel 90 graden celsius.

Zonnecollector systemen

Er bestaan een aantal verschillende zonnecollectorsystemen elk met hun eigen voor en nadelen.

Vlakke collector.
Dit is het meest gangbare type. Het zonlicht valt via een glasplaat op een warmte absorberende plaat waartegen meerdere leidingen zijn bevestigd die vloeistof bevatten en de warmte opnemen. De onderkant van de collector bestaat uit zwart isolatie materiaal om zo min mogelijk warmte aan de omgeving kwijt te raken. De leidingen met de verwarmde vloeistof lopen weer door en watervat waardoor het water in dit vat verwarmd wordt.
Dit type heeft een erg goede prijs / kwaliteit verhouding, is robuust en gaat lang mee.

Vlakke zonnecollectorVlakke zonnecollector

 

Vacuüm-buiscollectoren.
Dit systeem bestaat uit glazen buizen die vacuum zijn getrokken. In het centrum van deze buis bevindt zich een absorber die verwarmt wordt door het zonlicht en waardoor vloeistof stroomt. Deze vloeistof loopt ook weer door een watervat waardoor dit water vervolgens verwarmd wordt. Deze systemen hebben hoger rendement omdat door de vacuum buis nagenoeg geen warmte kan ontsnappen. Bovendien kunnen de buizen eenvoudig naar de zon worden gericht (gedraaid).

Vaccuum buis zonnecollectorZonnecollector

 

Vacuüm-buiscollector met heatpipe-werking.
Dit is gelijk aan bovenstaand systeem alleen wordt nu de warmte niet direct op een vloeistof overgebracht maar via een heatpipe.
In een heat pipe zit een transportmedium, dat aan de warme kant verdampt, waarbij het energie opneemt, als gas zich voortbeweegt naar de koude kant, alwaar het condenseert en zijn warmte afgeeft, om vervolgens weer als vloeistof terug te stromen naar de warme kant. Dit systeem kent het hoogste rendement en is door de isolerende werking van de vacuum buizen ook in staat nog warmte te leveren als de omgevingstemperatuur erg laag is (winter). Deze systemen hebben daarom de voorkeur voor het verwarmen van een woning.

ZonnecollectorZonnecollector met heatpipe

 

Rendement

De opbrengst van een zonnecollector wordt uitgedrukt in Giga Joules (GJ) per jaar. Dat is de maximale hoeveelheid energie dat een paneel kan leveren onder ideale omstandigheden op jaarbasis. Het rendement van een zonnecollecor ligt in de orde van grootte van 60% en het rendement van de zonnecollector ligt hiermee bijna 2x zo hoog als een zonnepaneel.


Kosten en opbrengsten

Het rendement van zonnecollectoren is met 6% redelijk goed, en in ieder geval meer dan wat u bij de bank krijgt.
Het interessante aan een zonnecollector systeem is dat het een van de weinig rendabele manieren is om warmte op te wekken en dus het gasverbruik mee terug te dringen. Het economisch rendement ligt lager ligt dan bij zonnepanelen omdat die laatste veel goedkoper zijn.

Een nadeel van zonnecollectorsystemen is dat ze alleen warmte produceren als de zon schijnt. En dat is vooral in de zomer het geval, juist wanneer de vraag naar warmte minder groot is. Zonnecollectorsystemen zijn daarom alleen geschikt voor warm tapwater en niet om de woning te verwarmen.

 
 

Vraag nu gratis de 4 voordeligste zonnepanelen prijzen aan. Voordeel tot wel 35% !

Gratis offertes aanvragen

Ontvang de 4 voordeligste zonnepanelen offertes van meerdere aanbieders. Voordeel tot 35%!